SCĂIUȘ
Scăiuș -Скаюш— Sat —
Scăiuș este un sat în comuna Fârliug din județul Caraș-Severin, Banat, România.
Coordonate: 45°31′3″N 21°55′9″E45°31′3″N 21°55′9″E.
Prima atestare- anul 1637.
Populație estimată conform recensământului - 323 locuitori.
Din punct de vedere spiritual aici descoperim Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu pruncul. Anual, pe 15 august şi la finele lunii septembrie ori începutul lui octombrie, este organizat un pelerinaj la icoana făcătoare de minuni de la Scăiuş.
Satul Scăiuş este un sat mic, pierdut la capătul unui drum de asfalt şerpuitor pe dealuri şi care se termină în valea satului. Scăiuşenii sunt oameni liniştiţi, molcomi la vorbă şi cu frică de Dumnezeu. Aici, în satul ascuns sub poale de deal, încă se mai trag clopotele atunci când nori grei se adună peste sat, atunci când nu plouă şi seceta ameninţă pământul şi aşa sărac. Populaţia satului este formată din români, slovaci şi cehi.
Vestea despre frumusețea icoanei s-a răspândit în satele din jur, apoi în tot Banatul.Încă de la început, oamenii au spus că icoana are unele însuşiri aparte: ,,chipul Fecioarei se schimbă, adică, îşi schimbă trăsăturile feței - Maica Sfântă arătând stări de tristeţe sau de bucurie". Mulți credincioși veniți la Maica Maria după ajutor și speranță, au plecat cu inimile împăcate și capetele limpezi de la Scăiuș.